GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

FALUNAPOK

ALMASINAPOK2015 resize

HATÁRKERÜLÉS-

SZÉKELYEK MENTELÉSE

Európa a Polgárokért

EUROPA

SCHENGEN II.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

WEBMAIL

email-logo

KLICK...

 

 

Facebook Like Box

Megújult a tanács épülete, folyamatosan szépül a mögötte lévő park és zöldövezet is, amelynek tervezését és kivitelezését a 

ROYAL GARDEN STUDIO végezte.

royalgardenstudio.ro

KEZDILAMASI PARK_01.jpgKEZDILAMASI PARK_02.jpgKEZDILAMASI PARK_03.jpgKEZDILAMASI PARK_04.jpgKEZDILAMASI PARK_05.jpgKEZDILAMASI PARK_06.jpgKEZDILAMASI PARK_07.jpgKEZDILAMASI PARK_08.jpgKEZDILAMASI PARK_09.jpgKEZDILAMASI PARK_10.jpgKEZDILAMASI PARK_11.jpg

MEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_01.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_02.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_03.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_04.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_05.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_06.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_07.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_08.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_09.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_10.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_11.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_12.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_13.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_14.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_15.jpgMEGSZEPULT KEZDIALMAS - PARK - TANACS EPULETE_16.jpg

Megújul a Szent Mihály-hegyi templom

Aláírták a szerződést

 

Február 8-án Lemhény és Kézdialmás községek elöljárói Gyulafehérváron aláírták a Szent Mihály-hegyi templom felújítására vonatkozó szerződést. Ennek értelmében a munkálatoknak 2021 novemberéig kell befejeződniük.

Lukács Róberttől, Lemhény polgármesterétől megtudtuk, a Regionális Operatív Program keretében aláírt szerződés értéke 6,7 millió lejt tesz ki, amiből az önrész 152 ezer lej. A Szent Mihály-hegyi római katolikus műemlék templom, illetve épületegyüttes felújítására a Lemhény és Kézdialmás, valamint a két település egyházközsége 2016-ban konzorciumot hozott létre, amelyben a két önkormányzat 55, illetve 45 százalékkal szerepel. Tavaly szeptemberben még úgy tűnt, hogy a közösen benyújtott, 62 pontosra értékelt pályázat nem lesz nyerő, így kisebbfajta csodának számít, hogy a térség turisztikai fejlődése szempontjából is kiemelt jelentőséggel bíró műemlék-együttes megmenekül az enyészettől.
A mai templom elődje a 14. században már biztosan állott, története során öt átalakításon esett át (legutóbb 1776–1777-ben), barokk jelleget öltve magára. A harangtornyot feltehetőleg 1546-ban húzták fel (talán egy korábbi he­lyé­re), a ma álló (sorrendben a harmadik) várfalat 1761 és 1764 között.

 

MEGSZÉPÜLT A KULTÚROTTHON KÖRNYÉKE

KEZDIALMAS_-_MERENI__2017_01.jpgKEZDIALMAS_-_MERENI__2017_02.jpgKEZDIALMAS_-_MERENI__2017_03.jpgKEZDIALMAS_-_MERENI__2017_04.jpgKEZDIALMAS_-_MERENI__2017_05.jpgKEZDIALMAS_-_MERENI__2017_06.jpgKEZDIALMAS_-_MERENI__2017_07.jpgKEZDIALMAS_-_MERENI__2017_08.jpgKEZDIALMAS_-_MERENI__2017_09.jpgKEZDIALMAS_-_MERENI__2017_10.jpgKEZDIALMAS_-_MERENI__2017_11.jpgKEZDIALMAS_-_MERENI__2017_12.jpgKEZDIALMAS_-_MERENI__2017_13.jpgKEZDIALMAS_-_MERENI__2017_14.jpg

KEZDIALMAS 2017 MERENI_01.jpgKEZDIALMAS 2017 MERENI_02.jpgKEZDIALMAS 2017 MERENI_03.jpgKEZDIALMAS 2017 MERENI_04.jpgKEZDIALMAS 2017 MERENI_05.jpgKEZDIALMAS 2017 MERENI_06.jpgKEZDIALMAS 2017 MERENI_07.jpgKEZDIALMAS 2017 MERENI_08.jpgKEZDIALMAS 2017 MERENI_09.jpgKEZDIALMAS 2017 MERENI_10.jpgKEZDIALMAS 2017 MERENI_11.jpgKEZDIALMAS 2017 MERENI_12.jpg


 

Almásiak és lemhényiek közös mulatsága

Szent Iván napja az Avas-tetőn

MOLNAR-ZSIGMOND
Az Avas-tető napján nemcsak almásiak és lemhényiek vettek részt, sokakat vonzott a – többek között – Attila-emlékművel ékesített hely által kínált csodás panoráma és a tény, hogy Szent Iván napjának végét egy mondákkal átitatott helyen töltsék. Az esti órákban gépkocsik százait lehetett megszámolni a hegyoldalon, sokan más járművel vagy éppen gyalogszerrel jutottak fel a Kézdialmás és Lemhény közötti magaslatra. Nem bánták meg.

Első alkalommal tartották meg a lemhényi és almási önkormányzat közös szervezésében a Szent Iván-éji álom című rendezvényt, amit a két település közös falunapjaként szeretnének bevinni a köztudatba. Nem jelentett akadályt kihajtani gépkocsival az Avas-tetőre, bár ez nem minden sofőrnek ment könnyen az út meglehetősen keskeny volta miatt, ami akkor okozott gondot, ha két gépkocsi összetalálkozott. Ennek ellenére mindenki szerencsésen felért, és kijelenthetjük: a tetőn, az időnként szeles idő ellenére rengetegen voltak kíváncsiak a rendezvényre.

A tűz őrzői a hegytetőn

A nagyméretű székely zászlóval koronázott hegytetőn sörsátrak és jurták voltak felütve, előttük barantaruhába öltözött fiatalok és zöld egyenpólós irányítók magyarázták a tudnivalókat az érdeklődőknek. Péter Barna, a pár hete alakult, torjai Bálványos Fiai – a Tűz Őrzői Egyesület részéről érdeklődésünkre elmondta: mivel őseink állattenyésztéssel is foglalkoztak, és a legelők keresése céljából állandóan változtatniuk kellett a lakhelyüket, így a jurta volt a házuk, ami egyébként télen meleg, nyáron meg hűvös, attól függően, hogy milyen nemezzel van borítva.

Megtudtuk, a jurtán található tűzluknak kettős szerep jutott, ebből egyik spirituális: a „kitündöklőn” keresztül áramlott be a szeretet tartalmazó napfény és más kozmikus energiák. A jurtában mindenkinek megvolt a helye, az ajtónyílással szemben ült a házigazda, jobbján a nők, balján a férfiak foglaltak helyet, amikor vendégek érkeztek, azok a gazdával szemben telepedtek le. A jurta mobilitás szempontjából nagyon célszerűnek bizonyult, mert a nők két óra alatt le tudták bontani.

Péter Barna az egyesületükről is beszélt: tucatnyian vannak, akik hét–nyolc éve a természet körforgását tisztelik, és megünneplik a napfordulókat, többek között Bálványos váránál, ami a jelvényüket is díszíti. A civil szervezetet azért hozták létre, hogy különböző rendezvényekre járva a hagyományokat megismertessék az érdeklődőkkel. E mellett íjászbemutatót tartanak, gyógynövény- és gombaismertető-túrákat szerveznek. Tagjaik között egyébként sokan régi szakmákat ápolnak, vagy kézműves-tevékenységekkel foglalkoznak.

Read more: Almásiak és lemhényiek közös mulatsága